Lansdowne Road

Project Details

With a North West orientation, and tucked between the client's elegant house and a dreamy communal garden, this garden is perfectly located. The clients were proceeding to a full refurbishment of their elegant home and their design brief for the garden specified a contemporary feel with good entertaining space.

We transformed the dull and tired garden into a stylish, urban space - a contemporary, elegant design 'classic' using cream limestone ("Jura Blue"), slatted red western cedar trellis for added privacy, and an evergreen structure with dark contrasting vegetation.  We added interest with clever touches, such as the slate water feature; this provides a soothing sound effect and its tone echoes the plinth of a sculpture that seems to float above the seasonal flowers.  We also added a bespoke stone bench, long enough to lie on, and taking advantage of the sun in its westerly aspect. 

With the garden on the same level as the main living space, it was important to provide continuity and harmony between the two; the same simple but strong lines and beautiful limestone flow throughout interior and exterior. One of the key briefs was to have sophisticated but discreet lighting, maximising the effect of the water feature, and ideal for evening entertaining and all-year-round interest. The planting is simple but effective.  Four dramatically uplit specimen, Magnolia Grandiflora 'Nana', provide evergreen vertical structure with their shiny leaves cleverly reflecting the light.  The planting is low key and rhythmical, so as not to detract from the clean lines, with a rich green, cream and purple palette.  The various sized Buxus Sempervirens globes are under planted with white tulips and alliums, followed by white laceflower, Orlaya Grandiflora, in the summer, the perfect visual connection to the natural planting of the communal garden.


Website designed by Alacrify © Copyright 2017

Houzz